С тур на занаятите завърши фестивала на занаятите В Бургас

От 08 до 12 юни 2018 г. в Бургас се проведе Трансграничен фестивал на занаятите, последното събитие от стартиралия на 21.03.2017г. проект Партньорство за Творчески Културен Туризъм (iCREATE).

По време на български и турски занаятчии и приложници обмениха добри практики и представиха своите изделия по време изложението на 9-10 юни, обсъдиха уеб страницата за представяне на занаятчийски изделияwww.bgtr-icreate.eu и възможностите за организиране на турове в трансграничния регион.

 

В последните 2 дни на фестивала в опознавателен тур на занаятите бяха посетени улица на занаятите и демонстрационен център на занаятите в Несебър, етнографските комплекси в „Генгера“ – гр. Айтос и „Шато Медово“, Трансграничния детски комплекс в Средец където български и турски занаятчии бяха очаровани от красотата на изделията, обсъдиха се нови технологии, продукти и възможности за опазване на традициите и предаване на занаятите на младите, демонстрираха се изработването на грънчарски изделия, килими, плъстене. В работилниците по грънчарство, везбарство, свещолеене, тъкачество, плъстене, създадени в Средец ще продължат да се обучават деца и след края на проекта.

 

Изненади и уроци по родолюбие и гостоприемство бяха показани по време на тура. В Читалище„Съгласие 1905” -Българово, гостите се насладиха на експозиция от старинни вещи, създадена да опази наследството и предава традиции и занаяти, както и на песните на новосформирания ансамбъл Българово. В Малко Търново гостите бяха почерпени с традиционни напитки от техния колега- дърворезбаря Мильо Бараков.

 

 

Фестивалът е финалното събитие по проект Партньорство за Творчески Културен Туризъм (iCREATE) -

Partnership for creative cultural tourism (CB005.1.23.057), финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „България-Турция“ 2014-2020, продължил 14 месеца .

Партньори са Регионална занаятчийска камара - Бургас, България и   Асоциация на художниците аматьори -Къркларели, Турция.