Созопол е „Аполония“

Созопол ще се превърне за поредна година в лятна столица на културата в дните между 26 август и 5 септември, когато градът ще бъде домакин на Празниците на изкуствата „Аполония“ `2017. Българската публика отново ще има възможността да се наслади на незабравими културни събития и уникална арт атмосфера, събирайки на едно място едни от най-известните музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци, както и техните почитатели.

Афишът на Празниците на изкуствата „Аполония“ е по традиция представителна извадка от изминалия сезон, а и премиерите често не са за изпускане.

Програмата от над 60 събития тази година започва силно – с концерт премиера  на Мистерията на българските гласове под диригентството на Дора Христова. Официалното откриване на 33-ото издание на „Аполония“ е от 20.30 ч. на 26.08.2017 г., събота на сцената на амфитеатър „Аполония”.

Уникален спектакъл на световноизвестния хор „Мистерия на българските гласове“ ще постави началото на преживяването, наречено „Аполония“.

Създаден преди 65 години, световноизвестният хор постига изключителен успех, като пресъздава богатството и красотата на автентичния български фолклор, наречен най-прекрасната музика на планетата.

Солистките на хора зашеметяват публиката с чистотата на пеенето си, със сложната полифонична партитура, с брилянтното многогласово звучене и непознатия ритъм на песните.  За тяхната великолепна програма създават музика през годините най-известните български композитори: Филип Кутев, Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски и много други, а през последните години Петър Дундаков, който е автор на най-новите композиции и аранжименти в репертоара на хора.

Изумителният триумф на „Мистерията на българските гласове“ по света е свързан с диригентката Дора Христова, която ръководи ансамбъла от създаването му. Хорът изнася стотици концерти в Европа, Азия, Америка и Африка. Издава няколко самостоятелни албума, записва музика за игрални филми, пее на престижни международни събития, в концертите му участват световноизвестни певци и инструменталисти. Албумите на хора многократно са номинирани за наградата „Грами“, получават я през 1990 г.