Карнавални кукерски игри 2020

БЯЛ КУКЕР В МАЛКО ТЪРНОВО - на 1 март 2020
 

В деня на Сирни заговезни в Малко Търново се проведоха карнавалните кукерски игри, представени така, както ги помнят най-възрастните жители на града.

Според мнозина изследователи, белият кукер на Странджа води началото си от тракийските мистерии и е един от най-древните обредни реликти по нашите земи. Кукерът е без маска, с начернено лице и облечен с бели овчи кожи. Главните персонажи, с които е свързан сюжета на игрите, са цар, мома, баба, бръснар, доктор, поп, горски, магаре, стражари и пуфкари.

Преди да обходи града, кукерската дружина беше благословена от кмета на общината г-н Иван Иванов, който им пожела добро настроение и ги изпрати със заръката да носят по къщите пожеланието за плодородна година, здраве и берекет. Под звуците на гайда и тъпан, дружината посети много домове, като развесели и благослови стопаните.

Празникът завърши с обряда Пали-кош, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.21 Януари Бабин Ден

21 Януари Бабин Ден

Бабин ден е един от празниците, който се чества подобаващо в малки и големи населени места в Странджа.

Бабин ден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

На този ден се правят ритуали като Прикаждане и измиване на ръцете на бабата. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец2
3
4
5
6
7
8
9
Strandja fest.info - уеб сайт за събития


  • Начало
  • Най-близки събития
  • Публикувай събитие
  • Регистрация


  • Ако желаете да ни изпратите запитване можете да ползвате формата за контакти
    2013 Strandja fest - Всички права запазени
    Powered by Suzara web design